Energie

Introductie

InWarmte is jouw lokale duurzame warmteleverancier. Het appartement dat je huurt in De Ruyter is voorzien van een luchtwarmtepompinstallatie waarmee je efficiënt warmte en warm tapwater kunt opwekken. Het systeem werkt met laag temperatuur vloerverwarming en voorverwarmde ventilatielucht. Hiernaast zijn verschillende appartementen voorzien van een eigen zonne-energie-installatie. Omdat wij het systeem aan je verhuren zorgen, wij voor een optimale werking tegen een vast laag maandtarief. Als je vragen hebt, kan je dus ook altijd bij ons terecht!

Het energiesysteem

Luchtwarmtepomp

Jouw appartement is voorzien van vloerverwarming en mechanische ventilatie met voorverwarmde luchttoevoer. De benodigde warmte voor je vloerverwarming wordt door de luchtwarmtepomp opgewekt uit de ventilatielucht van je woning. Omdat de luchtwarmtepomp een lager vermogen heeft dan een traditionele gasgestookte installatie en deze het beste werkt als deze continu op een laag pitje draait, duurt het langer om je woning te verwarmen. Daarom adviseren wij je om ook geen nachtverlaging toe te passen. Door de kamerthermostaat op 20°C te zetten en er verder niet aan te komen, verbruik je het minste energie en werkt de warmtepomp optimaal.

Warm tapwater

Je appartement heeft een tapwatervat van 130 liter dat is aangesloten op de luchtwarmtepomp. Met dit vat kan je ongeveer 25+ minuten aan een stuk douchen voordat de warmtepomp het buffervat opnieuw moet opladen. Het kost daarna ongeveer een uur alvorens er weer voldoende douchewater beschikbaar is.

Blok B: Zonnepanelen

De appartementen in blok B zijn voorzien van zonnepanelen die direct zijn aangesloten op jouw eigen elektriciteitsmeter. De omvormer op het dak van het gebouw zorgt voor bruikbare wisselstroom uit de zonnepanelen. De opgewekte duurzame stroom wordt via jouw eigen kilowattuurmeter teruggeleverd aan je elektriciteitsleverancier die deze saldeert met de stroom die je gebruikt voor de warmtepomp, mechanische ventilatie of bijvoorbeeld je tv, kookplaat of verlichting.

Kosten

De totale energiekosten voor jouw appartement worden bepaald door:

  • Kosten elektriciteit en netbeheer (vrije keuze voor een leverancier).
  • Kosten voor maandelijkse huur van de warmtepomp (en zonnepanelen bij blok B).

Hiernaast is de mate van verbruik (zowel warmte/tapwater als elektriciteit) van belang in het bepalen van de hoogte van je jaarlijkse energiekosten. Kijk voor meer informatie op de website van InWarmte